HISTORIA

Happy Valley zostało założone w 1975 roku przez nieżyjącego już Bena Rawnsleya i jego żonę Dot.

Na początku pszczelalarstwo miało być tylko hobby, jednak szybko przekształciło się w prężnie rozwijającą się firmę. Wielu z naszych pierwszych klientów do dzisiaj kupuje nasze miody i wspomina wizyty na farmie, kiedy to przyjeżdżali napełnić słoiczki swoim ulubionym miodem.

W roku 2003 Happy Valley została przeniesiona do nowej lokalizacji, w której stworzono jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych zajmujących się wytwarzaniem miodów Manuka. Dzięki zastosowaniu zaawansowanego technicznie parku maszynowego możemy się skupić na zapewnieniu naszym produktom najwyższej jakości.

W tym samym roku właścicielem marki Happy Valley została rodzina Lipscombe.

NASZ RODZINNY ZESPÓŁ

W 2011 roku nastąpiły zmiany w akcjonariacie przez co wspówłaścicielem spółki została również rodzina Harveyów. Happy Valley tak jak na początku swojej działalności do dzisiaj pozostaje firmą rodzinną. Firma prowadzona przez Lipscombe i Harveyów stale się rozwija i zdobywa nowych miłośników tych najcennejszych miodów na świecie.

Rodzina Lipscombe dba o pszczoły, doglada pasiek, a także zajmuje się zbiorami i wytwarzaniem, natomiast Harveyowie skupiają się na pakowaniu, promocji i międzynarodowej dystrybucji naszych produktów.

 

PSZCZELARSTWO I NASZE ULE

Znaczna większość miodu pochodzi z naszych własnych uli. Jednakże surowiec pozyskujemy również z innych rejonów Nowej Zelandii, od dalekiego północnego buszu, po gęsty wschodni przylądek i dzikie lasy na południowej  części wyspy.

Zatrudniamy sześciu doświadczonych pszczelarzy, którzy podróżują poszukując idealnego miejsca dla naszych pracowitych pszczół. Zajmują się również poszukiwaniem miodu spełniającego najwyższe normy jakości.

Nowa Zelandia to kraj słynący z czystego powietrza. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) na podstawie badań potwierdziła, że to państwo położone na południowo-zachodnim Pacyfiku może się poszczycić najczystszym powietrzem na świecie. Mimo to i tak nasze ule rozmieszczamy możliwie jak najdalej od obszarów zaludnionych, by mieć pewność, że miód Manuka będzie dostępny w  jak najczystszej możliwej formie.
Zbiór miodu rozpoczyna się we wrześniu i zwykle kończy w marcu. Jest to okres letni, w którym pszczoły wykazują największą chęć do pracy. Podobnie jak wszędzie indziej na świecie, dobra pogoda odgrywa kluczową rolę w pszczelarstwie i ma ogromny wpływ na kondycję pszczół jak również na ilość i jakość zbiorów.
Zbieramy wiele różnych odmian miodów, w tym Rewarewa i oczywiście najbardziej popularne, bo wykazujące najlepsze dla organizmu właściwości, miody Manuka.

Typowa praca naszych pszczelarzy:

  • Zapylanie upraw owoców, a w szczególności owoców kiwi
  • Zapobieganie chorobom pszczół
  • Dostarczanie pokarmów dla pszczół
  • Wymiana królowych
  • Ogólna konserwacja uli
  • Kontrola upraw i zdrowia naszych pszczół.


Każdy dzień to nowa przygoda dla pszczelarza, który odwiedza odległe zakątki naszej dziewiczej i malowniczej wyspy.
Zebrany surowy miód przewozimy do zakładu zajmującego się przetwarzaniem surowca na peryferiach małej miejscowości Waiuku. Nasz niedawno zmodernizowany zakład jest jednym z największych i najnowocześniejszych w Nowej Zelandii. Możemy się pochwalić tym, że wykorzystuje on zaawansowaną technologię. W zakładzie zastosowaliśmy specjalnie opracowaną posadzkę higieniczną, dzięki której nasza produkcja przekracza nowozelandzkie wymagania względem higieny i bezpieczeństwa żywności.

Produktem ubocznym ekstrakcji miodu jest wosk pszczeli. Najczęściej trafia on do przemysłu zajmującego się produkcją mydeł.

 

Zobacz krótki film o Happy Valley

Z naszego Bloga

Zapisz się do naszego Newslettera

Realizacja: digitalagencja.pl | Copyright © 2017 Proness.

(76) 743 98 21 do 22

manuka@happyvalley.pl