Miód Manuka UMF

Dlaczego UMF?

Happy Valley jest dumnym członkiem niezależnego stowarzyszenia i najczęściej stosowanego przez producentów systemu certyfikacji miodów Manuka nazywajcego się UMF® (Unique Manuka Factor).Oznacza to, że nasz aktywny miód z Manuka spełnia wysokie wymagania testowe stowarzyszenia.


Klasyfikacja Manuka

Konsumenci od lat są świadomi pozytywnych właściwości miodów Manuka i korzyści dla organizmu związanych z jego spożywaniem. To co określa wyjątkowość miodów Manuka jest jego oznaczenie. Na rynku występują często mylące klasyfikacje miodów:
TA, NPA, MGO, BioActive, Active oraz 5+, 7+, 10+.... 550.

Różnorodność tych oznaczeń może powodować dezorientacje i nie jesteśmy tym faktem zaskoczeni. Większość pewnie pomyśli, że każde oznaczenie oznacza to samo, ale w rzeczywistości tak nie jest, a to co znajdziemy na poszczególnych opakowaniach jest niezwykle istotny z punktu widzenia konsumenta. By to zrozumieć musimy wyjaśnić sposób oznakowania właściwości.



UMF - NIEZALEŻNY SYSTEM CERTYFIKACJI

UMF® (Unique Manuka Factor) to złożony system certyfikacji opracowany przez stowarzyszenie UMFHA, które zrzesza producentów oryginalnych nowozelandzkich miodów. Happy Valley jest dumnym członkiem tego niezależnego stowarzyszenia i stosuje oznaczenie aktywności biologicznej UMF® na swoich produktach.

Stowarzyszenie to zrzesza blisko 100 producentów z Nowej Zelandii. Jego głównym zadaniem jest ochrona nowozelandzkich miodów Manuka przed podróbkami. Znak certyfikacji UMF® mogą stosować wyłącznie podmioty, które należą do UMFHA i poddały swoje produkty wnikliwej ocenie, a także spełniły wszystkie rygorystyczne normy jakościowe.

UMFHA powołuje niezależnych audytorów, którzy kontrolują i analizują miody, żeby ochronić konsumenta przed produktami podrabianymi lub bardzo niskiej jakości



Znaczenie klasyfikacji

Znak jakości UMF® jest najczęściej stosowanym znakiem określającym moc miodów Manuka. Stosuje go blisko 80% producentów oryginalnych miodów, gdyż określa aktywność miodu na podstawie wyników czterech kluczowych czynników, a nie tylko poziom samego methylglyoxalu:

  • DHA – substancji określającej wiek miodu (z niej powstaje methylglyoxal),
  • MG – czyli poziom methylgloaxalu,
  • Leptosperin – składnika występującego wyłącznie w miodach pochodzących z nektaru z krzewu Manuka
  • HMF – czyli ilość produktu powstałego w procesie rozpadu fruktozy pod wpływem temperatury (wyniki powyżej 40 mg/kg świadczy o tym, że miód został przegrzany)

Dzięki takiemu kompleksowemu podejściu określenie aktywności miodu odbywa się przez porównanie wyników kilku czynników. W odróżnieniu od innych systemów certyfikacji podmioty zrzeszone w UMF® podlegają stałym, niezapowiedzianym kontrolom, a każda partia produktu musi zostać poddana ocenie.

Ocenę miodu wyznacza się na podstawie wyników badań przeprowadzonych w wyspecjalizowanych, akredytowanych laboratoriach badawczych. W zależności od ilości składników aktywnych miody dostają ocenę certyfikacyjną od 5+ do 25+.



Ocena jakości

Aby ułatwić poprawną identyfikację mocy miodów stowarzyszenie UMFHA przygotowało skalę porównującą UMF® do zawartości methylglyoxalu (MG):

  • UMF® 5+ to równowartość 83 methylglyoxalu
  • UMF® 10+ to równowartość 263 methylglyoxalu
  • UMF® 15+ to równowartość 514 methylglyoxalu
  • UMF® 18+ to równowartość 696 methylglyoxalu

Nasze miody Manuka spełniają wszystkie normy certyfikacyjne stowarzyszenia UMFHA. Kupując miód oceniony w skali systemie certyfikacji UMF® możesz być pewien, że to miód najwyższej jakości spełniający standardy czystości i aktywności biologicznej poparty badaniami laboratoryjnymi. Certyfikat daje pewność, że wybrany produkt zawiera wysoki poziom DHA, Leptosperinu i methylglyoxalu, zgodny z oznaczeniem w wynikach badań.





Z naszego Bloga

Zapisz się do naszego Newslettera

Realizacja: digitalagencja.pl | Copyright © 2017 Proness.

(76) 743 98 21 do 22

manuka@happyvalley.pl