Miody Manuka

Miód Manuka to gatunek miodu, który powstaje z nektaru pozyskiwanego z kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium) rosnących na terenie Nowej Zelandii. Mieszkańcy tego położonego na południowo-zachodnim Pacyfiku państwa od wieków znają działanie tych roślin. Uważa się, że to lud rdzennych mieszkańców wyspy, Maorysów, jako pierwszy odkrył pozytywne właściwości krzewów Manuka. Słowo ,,Manuka" pochodzi z języka maori i oznacza ,,miód z drzewa herbacianego".

 

 

DLACZEGO MIODY MANUKA?

Miód manuka to cudowny składnik natury o wyjątkowych właściwościach, którym nie dorównuje żaden inny miód na świecie. Korzyści płynące ze spożywania miodów Manuka zostały udokumentowane w całej historii Nowej Zelandii (a przede wszystkim wśród ludu Maorysów). Pochodzi z Nowej Zelandii, kraju o najczystszym powietrzu na świecie (według Światowej Organizacji Zdrowia - WHO).





CO CZYNI MIÓD MANUKA WYJĄTKOWYM?

Od tysięcy lat miód znany jest przede wszystkim ze swoich niezwykłych właściwości. Miody pochodzące z niektórych roślin mogą wykazywać znacznie silniejszy wpływ na organizm człowieka. Jedną z tych roślin jest odmiana nowozelandzkiego krzewu Manuka (Leptospermum Scoparium).

Pierwsze wzmianki o dobroczynnym wpływie Manuka na organizm pochodzą z lat 30 XX wieku. Rolnicy z Nowej Zelandii zaobserwowali, że krowy żywiące się rośliną manuka rzadziej zapadają na choroby, a także dają więcej mleka. Obserwacje te skłoniły badaczy do podjęcia rozwiązania zagadki tego zjawiska.

W 1981 roku profesor biochemii na Uniwersytecie Waikato Dr Peter Molan (MBE), potwierdził, że niektóre odmiany nowozelandzkiego miodu pochodzącego z kwiatów krzewu Manuka zawierają niezwykle cenne substancje występujące wyłącznie w odmianie pochodzącej z danego krzewu, dające niezwykle silną i stabilną aktywność, nie będącą nadtlenkiem oraz nie występującą w żadnej innej odmianie miodu.





Z naszego Bloga

Zapisz się do naszego Newslettera