Skarb i tradycja z Nowej Zelandii07/03/2018

Skarb i tradycja z Nowej Zelandii

Każdego dnia miliardy pszczół na całym świecie wykonują ciężką pracę, której efektem jest miód. Wykazuje on różne właściwości w zależności od roślin z których pochodzi nektar. Wśród miodów niepodzielnie króluje miód z krzewów manuka, pochodzący z Nowej Zelandii.

Jakość każdego produktu spożywczego jest bardzo często uwarunkowana od warunków w jakich jest otrzymywany. Reguła ta dotyczy również miodów manuka. Warunki do stworzenia najlepszego miodu na świecie są w Nowej Zelandii najlepsze. Według Światowej Organizacji Zdrowia (ONZ) powietrze w tym kraju jest jednym z najczystszych na całej kuli ziemskiej. To jak ważna jest czystość powietrza niejednokrotnie można było się przekonać na własnej skórze. Nowozelandzkie pszczoły mają więc świetne warunki do czerpania z zasobów natury najlepszych składników. Jednym ze źródeł nektaru są kwiaty krzewu Manuka, których naturalnym środowiskiem jest głównie rejon Nowej Zelandii. Właśnie ta roślina stanowi początek procesu powstawania jednego z najbardziej wyjątkowych produktów, czyli miodów Manuka.

Uważa się, że jako pierwsi pozytywne działanie miodów Manuka odkryli Maorysi, czyli rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii. To z ich języka pochodzi słowo „Manuka”, które oznacza miód z drzewa herbacianego.Pozytywne właściwości rośliny zostały zaobserwowane przez lokalnych rolników, których krowy żywiące się krzewami manuka były zdecydowanie zdrowsze oraz dawały więcej mleka.

Co wyróżnia miody Manuka na tle innych miodów? Przede wszystkim wysoka zawartość metyloglioksalu, czyli naturalnego składnika odpowiadającego za cenne właściwości miodów.

Miody Manuka są lokalnym i oryginalnym produktem, który powstaje wyłącznie w rejonie Nowej Zelandii. Powstały różne systemy klasyfikacji ze względu na sposób badania ich składu np. system MG, jednak najpopularniejszym jest UMF, czyli unikalny faktor Manuka. Jest to standard utworzony przez Organizację Miodów Manuka (UMFHA) specjalnie dla przemysłu związanego z miodami Manuka oraz jest powszechnie stosowany na całym świecie. Jest gwarancją, że produkty oznaczone logo UMF spełniają wszelkie kryteria oraz zostały wyprodukowane zgodnie z wysokimi wymaganiami. UMFHA, za pomocą regularnych audytów dba o to, aby każdy z producentów jak i ich produkt spełniał wysokie wymagania. Dostępne są narzędzia umożliwiające weryfikację, czy dany producent posiada licencję UMF, dzięki czemu każdy konsument może to łatwo sprawdzić.

 


Zapisz się do naszego Newslettera

Realizacja: digitalagencja.pl | Copyright © 2017 Proness.

(76) 743 98 21 do 22

manuka@happyvalley.pl